Siirry pääsisältöön

Kuitua kiitos, mutta reiluilla sopimusehdoilla

 Tämän kirjoitukseni aloitan, koska asuinalueellamme on käynnissä kartoitus kuituliittymien hankinnasta. Itseäni kuituliittymä kiinnostaisi jo senkin takia, että työskentelen kasvavalla IT-alalla. Etätöissä ollessani olen huomannut konkreettisesti tarpeen jälleen kerran nopeammille interneryhteyksille. Tällä hetkellä kotitaloudessamme on saatavilla kiinteänä laajakaistana vain 30/5 VDSL-yhteys Elisalta. Toinen vaihtoehto olisi Telian hybridilaajakaista, joka hyödyntää sekä 4G yhteyttä että perinteistä kiinteää yhteyttä. Seuraavat vaihtoehdot olisivatkin vain mobiililiittymiä eri operaattoreilta. Voin siis sanoa asuvani "korvessa" nettiyhteyksien suhteen, vaikka matkaa Helsinkiin onkin vaivaiset 50 kilometriä. Viimeisimmän internetyhteyteni nopeusmittauksen löydät täältä: https://www.speedtest.net/result/10237518191 . Kuidulla tuo lähetysnopeus olisi arviolta 20 kertainen. Ymmärtänette, miksi siis kuituliittymä kiinnostaa ja paljon.

Suomessa olen aina ihmetellyt nettiliittymien kehittämisen suhteen ajatusta siitä, että yksilö on yksin vastuussa. Eduskunnassa kyllä puhutaan kauniisti valtakunnallisista kärkihankkeista ja kaikille saatavilla olevasta lakisääteisestä 2M laajakaistasta, mutta käytännössä kaikki nuo lauseet ovat vain joitakin korulauseita ilmeisesti äänestäjien saamiseksi. Tiedänpä eräänkin perheen jolle tuli vain vartti megan yhteys kodin puhelinpistokkeeseen. Suomessa vallitsee villilänsi internetyhteyksien suhteen. Pahin juttu kaikessa on mielestäni alueellinen eriarvoistuminen. Kaikissa asioissa länsinaapurimme Ruotsi ei ole kovin hyvin onnistunut, mutta nopeiden internetyhteyksien rakentaminen Ruotsissa on Suomea reippaasti edellä. Sen lisäksi mallia voitaisiin ottaa Ahvenanmaalta, jossa käsitykseni mukaan on panostettu kuituliittymien saatavuuteen. Kaupunkien huokeat yhteydet rakentaa maaseutu. Suomessa laajakaistaliittymien kehitys on täysin yritysten kilpailun käsissä. Lisäksi kuluttajaa vedätetään kuituasiassa aikatavalla. Käsitykseni on sellainen, että normaali kuparikaapeli maksaa enemmän kuin kuitu. Jostain syystä kuitenkaan se ei näy kuituliittymien hinnoittelussa, vaan hintahaarukka kuituliittymissä on varsin suuri 2000€ - 15000€ riippuen asuinpaikasta.

Haluan todeta, että en tarkoita etteikö terveydenhuolto ja muut välttämättömät asiat olisi tärkeitä, mutta on myös tosiasia, että tänä päivänä vaaditaan nopeita yhtyksiäkin koteihin. Mitä jos vaikka emme kuluttaisi aivan niin paljon rahaa hävittäjähankintoihin, vaan panostaisimme saman verran valtio-ohjatusti laajakaistaverkkoihin? Väitän, että sillä rahalla saisimme edistettyä montaa laajakaistahanketta.

Miksi sitten jättäydyn kuitenkin kuituliittymän hankinnasta? Mielestäni 2400€ on aika korkea hinta kuituliittymästä. Vaikkakin toki kalliimmallakin saa. Toisekseen olen kuullut asuinalueellemme kaavailevasta kuiturakentajasta, että olisivat jopa jättäneet projekteja kesken siten, että laskut ovat lähettäneet koteihin, mutta kuitua ei sitten tulekaan kotiin.

Lopuksi kannustankin kaikkia joita vähääkään kiinnostaa hankkia kuituliittymä, että hankkikaa se! Rahat mielestäni tulee kuidun kanssa takaisin päin. Asuinalueen arvo saattaa nousta jopa pitkälläkin aikavälillä kuidutuksen myötä. Mutta myös operaattoreita kehoittaisin miettimään kuituvalmiuksien rakentamista naapurustoihin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nuorten kielenkäyttö netin somepalstoilla

 Pakko avautua aiheesta, joka rasauttaa itseäni ihan tosissaan. En tiedä onko muut kiinnittäneet huomiota nuorison erittäin törkeään kielenkäyttöön netissä some kanavilla. Huolestuttavaa ilmiössä on mielestäni se, että he ovat lähellä aikuisikää ja luulisi jo esimerkiksi 17 vuotiaalla olevan perus nettiketti ja muut käytöstavat hallussa. Mutta ei! En halua tässä yksilöidä erikseen palvelua missä erityisesti kohtaan tuota sanottakoon paskakäytöstä. Väitän, että jos netissä toimii niinkuin nämä tietyt nuoret niin jossain on jo pahasti vialla yhteiskunnassa. Kun kohtaat kadulla jonkin ihmisen sanotko päin naamaa vitun homo, vitun huora, vitun runkkari, ime kyrpää, haista vittu ?? Tässä vain esimerkkejä! Toivoisin, että tuollaista kielenkäyttöä ei suvaita ollenkaan kadulla, eikä myöskään koneen tai kännykän ääressä. Loukkaavimmalta nettikulttuurissa tuntuu tapa, että aloitetaan keskustelu normaalisti, mutta sitten pamautetaankin litania edellä mainittuja kohteliaisuuksia kuinka menee huora

Kesälomat takana ja arkielämää

 Moikka, Niin ne kesälomat meni taas ohitse. Olen ollut jo toista viikkoa töissä lomieni jälkeen eli arkielämä on koittanut taas. Kesälomilta kertyi monia mukavia muistoja valokuvien muodossa ja kokemuksina. Kesälomani alussa olin ensin viikon verran Kuopio-Joensuu suunnilla Nekocon tapahtumassa kävin sekä vietimme kaverieni kanssa aikaa Polvijärvellä mökillä. Itä-Suomen pienen tourneen jälkeen lähdin erään kaverini kanssa noin kolmeksi viikoksi automatkalle. Ensin vietimme aikaa Ahvenanmaalla, mutta jatkoimme matkaa vielä kauemmaksi Norjaan, jonne ajoimme autollani Ruotsin läpi. Matkan kohokohta oli ehdottomasti Tukholman liikenne ja Viking Line laivaterminaalin aivan uskomaton sumppu liikenteessä. Kuvat puhukoon puolestaan, tässä lopuksi kuvia kesälomastani. Toivotan tätä myötä kaikille hyvää syksyä!

Kuidun omistajana nykyään

 Edellisessä postauksessa valittelin kuidun epäreiluja sopimusehtoja. Voin edelleenkin osittain allekirjoittaa mielipiteeni kiinteistöille myytävien kuituliittymien epäselvistä pelisäännöistä ja siitä, kuinka samalla alueella toteutetaan monia eri kuituliittymiä ilman minkäänlaista yleistä näkemystä siitä, että miten alueen infra tulisi toteuttaa jotta asioita ei tehtäisi useaan otteeseen. "Suurin hyöty kuidussa on sen tuoma vauhti varsinkin upload kaistaan." Ostin itselleni kuidun viime elokuussa ja kuituliittymä toteutettiin syksyn 2021 aikana. Tänä päivänä olen tietysti tyytyväinen siihen, miten kuitu toimii. Suurin hyöty kuidussa on sen tuoma vauhti varsinkin upload kaistaan. Ennen kuidun ostamista VDSL liittymää käytettäessä oli  merkittäviä vaikeuksia käyttää internetiä, kun toinenkin henkilö käytti verkkoa uploadiin. Kuituliittymän rakentaminen suunnittelusta toteutukseen kesti noin kaksi kuukautta ja hintaa kertyi rapiat 2000€, johon voi verottajalta hakea kotitalousv